Katere proteine izbrati

Kateri proteini/beljakovine so pravi za vas?

Izdelki na osnovi sirotkinih beljakovin so dandanes v svetu športne prehrane brez dvoma med najbolj prodajanimi in najbolj zastopanimi kategorijami. To seveda ni prav nič presenetljivega, saj je vnos beljakovin bistvenega pomena za ohranjanje in pridobivanje mišične mase, moči, splošne in specifične telesne pripravljenosti ter izgubo telesne maščobe.

Pri izbiri beljakovin, je pomembno upoštevati predvsem svoje cilje – poskušate pridobiti mišično maso ali obratno? Želite zmanjšati maščobo in hkrati ohraniti mišično maso? Vas zanima regeneracija po naporni fizični aktivnosti (teku, kolesarjenju, nogometu….). Če želite izbrati pravo vrsto sirotkinih beljakovin v skladu s svojimi cilji v fitnesu, morate poznati sestavo izdelka. Hiter pogled na etiketo na embalaži in tabeli podatkov o hranilni vrednosti vam lahko pomaga pri izbiri najprimernejše sirotkine beljakovine za vas. Vsebnost izdelka skupaj s postopkom odloča o kakovosti beljakovin in njegovi ceni.

Verjetno ste že slišali ali kje prebrali, da obstajata koncentrat in izolat sirotkinih beljakovin, pri čemer naj bi bil slednji “boljši”. Pri konkretnih pojasnilih v čem se razlikujeta in zakaj bi bil izolat boljši, pa se takim in drugačnim “strokovnjakom”, ki laično modrujejo o prehranskih dopolnilih, pogosto zatakne.

Hidrolizat sirotkinih beljakovin

Sirotkin hidrolizat vsebuje predhodno encimsko prebavljene aminokisline. Zahvaljujoč njim, se zelo hitro absorbira že nekaj minut po zaužitju. Vsebnost beljakovin je višja od 90% , vsebnost laktoze in maščob pa pod 1%. Narejen je s postopkom hidrolize, ki lahko zmanjša alergijski potencial sirotke in mlečnih beljakovin. Dolge verige beljakovin so s tem postopkom razdeljene na manjše in jih lahko prebavimo. Hidroliza lahko celo delno izboljša topnost in prebavljivost beljakovin.

Druga študija je primerjala hidrolizirano sirotko in sirotkin izolat. Specialisti so testirali delovanje ljudi na začetku in nato po šestih urah. Ugotovili so, da je skupina, ki je hitreje porabila hidrolizirane sirotkine beljakovine, pridobila moč in regenerirala mišice.

Hidrolizirane sirotkine beljakovine spadajo med najkakovostnejše beljakovine na trgu, kar se odraža na njihovi ceni. Je del prehrane dojenčkov in del številnih športnih ali medicinskih dopolnil. Priporočamo ga tistim, ki želijo hitro pridobiti mišično maso in vzpostaviti čim hitrejšo regeneracijo telesa. Je idealna izbira v času diete za rast mišic in se lahko uporablja kot hiter vir beljakovin, zjutraj po prebujanju, pred in po treningu. Sestava: 80 – 90% beljakovin, maščob in laktoze 0,5 – 8%.

Koncentrat sirotkinih beljakovin (WPC)

Sirotkin koncentrat je najmanj predelana oblika beljakovin in vsebuje približno 35 – 89% beljakovin. Preostali del so laktoza, maščobe, minerali, ogljikovi hidrati in voda. Velja za najmanj kakovostno vrsto sirotkinih beljakovin, vendar najbolj okusno. Na njen okus večinoma vplivajo vsebnost sladkorja in maščob, zato je primeren za tiste, ki jim ni treba paziti na vsak gram ali pri pridobivanju mase, ko večji delež maščob in sladkorja podpira mišično rast.

Ni primeren beljakovinski dodatek za ljudi z laktozno intoleranco ali s prebavnimi motnjami. Absorbirati se začne po eni uri, telo pa jo prebavi po dveh urah. Nastane s postopkom filtracije, pri katerem se sirotka suši pri visokih temperaturah in odstranjuje odvečni sladkor, maščobe in laktozo. Tako nastane izdelek z nižjo biološko vrednostjo in denaturiranimi beljakovinami, kar se odraža tudi v ugodni ceni.

Koncentrat sirotkinih beljakovin Amix

Izolat sirotkinih beljakovin (WPI)

Sirotkin izolat je najčistejša oblika sirotkinih beljakovin. Vsebuje več kot 90% beljakovin. Visok delež beljakovin je tesno povezan z minimalno vsebnostjo laktoze. Obenem pa ima delež z nizko vsebnostjo maščob in ogljikovih hidratov. Izolat sirotkinih beljakovin je zaradi svoje sestave primeren za ljudi z laktozno intoleranco. Priporočljiv je za ljudi, ki se trudijo zmanjšati maščobo in hkrati zaščititi in regenerirati mišice po napornih treningih.

Nastane z ionsko izmenjavo ali mikrofiltracijo. Pri ionski izmenjavi se uporabljajo električna energija, kisline in alkalije. S pomočjo električnega naboja se posamezne sestavine beljakovin izločijo iz sirotke. Gre za finančno enostavnejši postopek, katerega cilj je delno denaturirati beljakovinski prašek – izolat.

Rezultat mikrofiltracije je kakovostna sirotkina beljakovina, ki ima višjo biološko vrednost in telo jo lahko bolje in hitreje absorbira. Mikrofiltracija nastane pri nizkih temperaturah, nizkem tlaku in normalnem pH. Proizvajalci najbolj pogosto uporabljajo postopek navzkrižne pretočne mikrofiltracije. S pomočjo keramičnih filtrov sirotka izloča onesnaževalce v njej. Ta postopek spada med težje in posledično vpliva na ceno beljakovin.

Izolat sirotkinih beljakovin Amix

Mešanica beljakovin

Večkomponentne beljakovine so mešanica sirotkinih beljakovin, hidrolizata, koncentrata in izolata, lahko tudi kazeina v različnih razmerjih. Med njihove pluse spada dobra topnost. 

Idealne so za hitro preskrbo z beljakovinami čez dan,lahko tudi kot nadomestek obroka,ker imajo različno sproščanje samih beljakovin. Njihovi učinki in cena so odvisni od razmerja posameznih vrst sirotkinih beljakovin v sestavi , zato pri nakupu večkomponentnih beljakovin natančno preberite sestavo na embalaži .

Mešanica beljakovin Amix

Micellar Casein

Micelarni kazein je beljakovina s počasnim sproščanjem, ki jo pridobivamo iz mleka. V telesu se absorbira počasi, tako da vašim mišicam dlje časa postopoma zagotavlja vir aminokislin. Ravno zaradi te lastnosti je micelarni kazein idealno proteinsko dopolnilo, ki ga lahko zaužijete med obroki in pred spanjem. Med spanjem telo ne dobiva vseh potrebnih hranilnih snovi, saj takrat ne jemo, zato so beljakovine s počasnim sproščanjem idealen način za zagotavljanje regeneracije čez noč.

Micelarni kazein je idealen za vsakogar, ki se dlje časa redno ukvarja z vadbo, saj je prehransko ravnovesje takrat ključnega pomena. Je tudi odlično dopolnilo, ki vam pomaga zagotoviti večji vnos beljakovin. Priporočamo vam, da ga zaužijete pred spanjem ali med obroki, do 3 odmerke na dan.

Micellar Casein Amix

Povzetek

Glede na lastnosti vseh opisanih kategorij si jih bo verjetno marsikdo hierarhično razporedil od najboljše do najslabše, vendar tak vidik ni kaj dosti smiseln, ker so specifike posameznika večji dejavnik. 

Namreč, za pridobivanje mišične mase na primer, ne bo prav nobene izgube, če nekdo uporablja 70 odstotni koncentrat sirotkinih beljakovin. Cenovno je bolj ugoden, seveda pa je potrebno vzeti v zakup nižjo vsebnost beljakovin in višjo vsebnost ogljikovih hidratov in maščob. 

Nekdo, ki bi rad zaradi karakteristik svoje prehrane imel bolj čist vir beljakovin, bo logično vložil v izolat sirotkinih beljakovin ali pa mešanico izolata in koncentrata. 

Izolat bo ravno tako smiselna izbira za vse, ki imajo intoleranco na laktozo. Hidrolizat pa bo najbolj prav prišel takim, ki izvajajo velik tedenski volumen treningov in želijo optimizirati mišično regeneracijo in/ali maksimalno hipertrofijo. 

Torej, bolj kot “kaj je boljše?”, je pravilno vprašanje: “kaj potrebujem?”.